Columbine

NEKERESDORSZÁG

Divider

 

A kis manócska tíz éves volt, amikor először hallotta, hogy létezik Nekeresdország. Persze érdekelte, hogy merre is lehet ez a furcsa nevű ország, de senki sem tudott semmit mondani róla. Szülei csak legyintettek: - Ne keresd! - mondták, és nem is foglalkoztak többet vele. De a kis manót csak nem hagyta nyugodni a dolog. Egy szép napon aztán találkozott egy idegennel, aki megsúgta neki, hogy ő Nekeresdországból jött. A bácsi öreg volt, hosszú szakállas, és bot volt a kezében. A manócska kapva kapott az alkalmon, és szavaival hosszú ideig feltartotta az öregembert. Az idegen türelmesen válaszolgatott a kis manó minden kérdésére. De csak nem akart vége szakadni. Így a bácsi végül megkérdezte:

- Ha ennyire érdekel, hogy hol van Nekeresdország, miért nem mész el, és nézed meg magad?

A manócska eltöprengett. - De hát mindenki azt tanácsolta, hogy nem érdemes keresni. Te most mást mondasz? - kérdezte.

- Nem, kincsem. - szólt az öreg. - Nekeresdországot valóban nem lehet keresni. Minden perc, amit a kereséssel töltesz, csak távolabb visz tőle. Olyan, mint a mágnes. Ha közeledsz felé, csak eltaszítod. De mégis érdemes elindulni. Aztán majd Nekeresdország megtalál téged.

- Ő talál meg engem? - csodálkozott a manócska.

- Igen. Ha már feladtad szívedben a vágyat, hogy megtaláld, ha már úgy látod, hogy nincs semmi remény, ha már nem azért élsz, hogy eljuss oda, akkor egyszer csak ott találod magad, és feltárul előtted minden szépségében.

- Te láttad már? - kíváncsiskodott a kis manó.

- Persze. - bólintott az öregember. - Onnan jöttem.

A manó huncutul kacsintott. - De ha megtaláltad, akkor minek jöttél vissza? Biztos, hogy elhiggyem, amit mondasz? Mi t keresel te akkor itt, ha már megtaláltad?

Az öregember nem bántódott meg, értette a manócska kérdését. Ennyit mondott:

- Azt hiszed, hogy ha eljutottál Nekeresdországba, akkor már nem kell tovább utaznod? Nem, kedvesem, ez nem így van. Szinte nyomban vissza kell fordulnod, hogy megint feltámadjon benned a vágy az utazásra. És amikor újra eléred Nekeresdországot, már nem lesz ugyanolyan. És te sem leszel ugyanolyan. Ez a lényege az egésznek. De még kicsi vagy, és el sem indultál. De tudnod kell, hogy Nekeresdország már elindult feléd.

A manócska még kérdezni akart valamit, de az idegen bácsi már ott sem volt. Csak egy öreg, megviselt vándorbot maradt a földön.

 

Divider

 

ButterflyButterfly

 

Columbine