AZ ALMA MESÉJE


Egyszer volt, hol nem volt, de mégis volt, egy jó királya a magyaroknak.
Sok-sok történetet mondanak még ma is Mátyás király jótetteiről, de ugyanannyit mondanak furfangos kérdéseiről, próbatételeiről is.

Mátyás király egy napon arra volt kíváncsi, hogy melyik katonája a legfurfangosabb, akkor, amikor az eszével kell győzni, nem a kardjával.

A király egy aranyalmát tett egy nagy szőnyeg közepére.
Így szólt a katonákhoz:
−Aki nekem azt az almát úgy ideadja, hogy nem lép a szőnyegre, mégis felveszi onnan, azt megjutalmazom!
−Hozhatunk-e hálót, vagy horgot, vagy botot, használhatunk-e valami eszközt az alma megszerzésére? − kérdezte az egyik szószólója a katonáknak.
−Hozhattok, használhattok, akár hálót, akár horgot, ámbár nem hal ez, hogy horoggal, hálóval kifogjátok! Vehettek a kezetekbe botot, ásót, kapát, ámbár nem föld ez, hogy kapáljátok, ássátok, nem tűnik ez el, hogy bottal üssétek a kihűlt nyomát! Hozhattok, amit akartok! − Mosolygott a katonák okoskodásán a bölcs király.
Próbálta az egyik katona, horoggal, a másik hálóval, a harmadik bottal megszerezni az aranyalmát, de nem tudta egyik sem elérni anélkül, hogy a szőnyegre lépett volna. Amikor már mindenki próbát tett, de eredményt nem ért el, előállt a legkisebb, legifjabb katona.
−Tehetek-e én is próbát?
−Ha az eszedet használod, bizony tehetsz! — Mosolygott rá a király.
Az okos katona lehajolt, megfogta a szőnyeget, szépen felgöngyölítette majd a közepéig. Így azután elérhette a kezével az almát, anélkül, hogy rálépett volna.
− Uram királyom! Íme az alma! − Odavitte a királyhoz az aranyalmát!
− Néked adom, jutalmul! −szólt a király.


Te milyen jutalmat vársz, ha jól megoldod a feladatod?