A nyúl meséje

Egyszer volt, hol nem volt, de mégis volt egy nyúl.
Ez a kisnyúl egy nagy nyúlcsaládban élt. Apjával, anyjával, és tizenegy testvérével lakott a mezőn, egy mély kotorékban. Mindegyik nyúl nagyon hasonlított egymásra. Hosszú fülük, barna szőrük, rozsdás foltjuk a nyakuk körül, erős, hosszú lábuk, rövid farkuk egyformának látszott.
Egyformák is voltak kívülről nézve mind, csak belül nem voltak ugyanolyanok, mert az egyik nyúl az nagyon félős kisnyúl volt.
Félt, ha felhő takarta el a napot, remegett, ha megrezegtette a nyárfa leveleit a szél, félt a világosban, hogy meglátja a farkas, félt a sötétben, hogy nem látja az anyját. Félt, remegett éjjel-nappal.
− Ne félj! − mondták neki testvérei, de ő bizony még nekik is félve válaszolt.
− Amikor megijedek, akkor félek, amikor félek, akkor megijedek!
− Hát ne félj! − mondták neki újra.
Félős nyuszi óvakodott mindentől, éppen csak egy kicsit merészkedett a mezőre zöld leveleket legelni, éppen csak egy kicsit merészkedett a kertekbe fakérget rágcsálni. Éppen csak egy kicsit kergetőzött a nyúltársakkal a réten.
− Bátor nyúl szeretnék lenni! − sóhajtozott a kotorék mélyén éjszaka, amikor félt aludni is, meg ébren lenni is.
Meghallotta a nyúlmama, mire vágyik az ő kis nyuszija.
Odahúzódott hozzá, megsimogatta, és azt mondta neki:
−Féljél nyugodtan! Szabad félni! Nem kell neked bátor nyúlnak lenned!
Milyen az a bátor nyúl? − kérdezte a félős kis nyuszi.
−A bátor nyúl, az mer félni! − válaszolta az anyja.
Másnap a félős nyuszi már tovább mert maradni a mezőn, teletömte a bendőjét zöld levelekkel. Beljebb merészkedett a kertbe fiatal gyümölcsfák kérgét rágcsálni. Jó nagyot kergetőzött a társakkal a réten.
Már nem remegett, ha elbújt a nap a felhő mögé, nem rezzent össze, ha szél fújt a faágak között.
− Ne felejts el félni! − figyelmeztette az anyja. Bátornak lenni, nem jelenti azt, hogy nem félsz semmitől! A bátor nyúl az, aki legyőzi a félelmét, mint te!
−Már nem félek! Óvatos vagyok! - válaszolta örömmel a kisnyúl. El is kerülte, hogy megegye a farkas, öreg nyúlkorában ő tanította a félős nyuszikat a bátorságra.

Te kicsi olvasóm, milyen vagy? Félős, óvatos, bátor?