2. Bé kisasszony bemutatkozik.

 

Azonban senkit ne tévesszen meg a Csudadoktor jámbor viselkedése leányával szemben: mert először is megvoltak az eszközei arra, hogy mégis mindent megtudjon arról az esetről, mely annyira felbosszantotta Toleranciát, hogy még beszélni sem volt hajlandó róla, sőt, még az udvariasságát is elvesztette tőle; másodszor pedig bizton állíthatjuk, hogy mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy leányának jó modorát és főleg türelmességét minél hamarabb helyreállítsa.

Maga elé idézte tehát Szarkáné asszonyt, akiről köztudomású volt, hogy minden hír és minden pletyka forrása és kútfeje; az illető pedig tényleg tudta, amit a szóban forgó témában tudni lehetett (s talán még azt is, amit nem lehetett) és nyomban meg is osztotta tudását a Csudadoktorral.

Lássuk hát, ki is az a valaki, akinek sikerült Toleranciát világhíres türelmétől megfosztania.

E nevezetes leányzó neve: Bé, s aki azt gondolja, hogy ez csupán álnév, csak keveset téved; álnév annyiban, hogy csupán igazi nevének kezdőbetűje; különben pedig Bé mindössze tizenöt nyarat élt meg még eddig. Jó szülei szerint akkor követték el életük nagy tévedését, amikor Bét megtanították beszélni, mivel szerintük - és ezt a boldogtalan szülők bármikor hajlandók esküvel is megerősíteni - Bé azóta (tehát kétéves kora óta) egyfolytában beszél és beszél és beszél. Még amikor alszik, akkor is.

Ha kételkedéssel fogadjuk is, és igen erős túlzásnak tartjuk is a jó szülők álláspontját, annyit el kell ismernünk, hogy Bé tényleg sokat beszél; mégis van egy olyan helyzet, amikor Bét beszédkészsége cserbenhagyja, de annyira ám, hogy máskor oly beszédes ajkai szorosan becsukvák, és semmiért meg nem szólalna; és tudjátok mikor áll elő ez a helyzet? Igen, bizony jól sejtitek, az iskolában, mégpedig pont akkor, amikor matematikaórán felelésre kerülne a sor. Ilyenkor kis barátnőnk sűrű hallgatásba burkolózik, míg végül a tanárnő elkéri tőle az üzenőfüzetet.

Hát ez az, amit Bé igen rossznéven szokott venni; igen, szokott, merthogy az üzenőfüzet elkérése kezd a matematikatanárnő szokásává válni, (Bé szerint igen rossz szokásává) és hiába tesz meg Bé mindent, hogy leszoktassa őt erről, nemigen akar neki sikerülni; és hogy miért nem? Hát csak azért, mert ugyan valóban mindent megpróbált már, csak éppen a leghatásosabbat nem: készülni a matekórára.

Bé hazafelé ballag, táskájában az üzenőfüzet, abban pedig a legfrissebb bejegyzés: "Leányuk a mai napon matematikából harmadszor kapott elégtelent."

Bé csak nevetne ezen, ugyan minek neki a matematika, nem akar ő új Einstein lenni, (Bé ismeri ezt a nevet, jé) de mégse nevet, mert a mamájára gondol és tudja, hogy egy percig se nevetne vele együtt. Ezért azután Bé gondol egyet és megpróbálja Toleranciát hívni segítségül.

- Gyere már Rancia, oldjuk meg együtt ezt a semmi kis problémát, mi az neked, fél kézzel el tudod intézni.

Minden rendben is lenne, csakhogy nem egészen világos, hogy Bé jelen esetben mit is ért probléma alatt; ám ez teljesen mindegy is, mert Tolerancia úgysem jön.

Talán nem hallja Bé hívását? Hallja bizony, csakhogy nem foglalkozik ő lusta kislányok megélénkítésével; hiszen jól tudjuk azt mindnyájan, hogy az önhibájukon kívül bajbajutott leányok megsegítése az ő elsőrendű feladata.

Persze Bé is tudja ezt, de mégis próbálkozik, és hogy mégse sikerül Toleranciát megidéznie, egyre mérgesebb lesz.

Hát hogyne, a közelmúltban már legalább ötször-hatszor szólongatta a tündérleányt és az eredmény; semmi, de az égvilágon semmi.

"Mi a csuda lehet vele, talán elfelejtette, hogyan kell füstölögni?" Ezzel természetesen arra célzott, hogy Tolerancia füst alakban szokott megjelenni, és csak némi gomolygás után ölt szilárd alakot.

Tolerancia persze ezt is hallotta, de csak vállatvont ezen a bugyuta és némileg tiszteletlen feltételezésen.

Viszont Bé a későbbiekben egyre tiszteletlenebb és gorombább hangnemben minősítette Tolerancia következetes távolmaradását.

"Talán leesik az aranygyűrű ujjáról, ha velem szóbaáll?" Tolerancia ezen ugyancsak elcsodálkozott, az egyetlen gyűrűt, amit ismert, a saját, valamint Viktória leányzó hajszálaiból készítette annakidején, s azt sem ő, hanem Viktória viselte.

"Talán nem terjed ki a hatalma a Vadvirág-utcai iskolára?" Tolerancia még ezen is csak mosolygott; Bé nyilvánvalóan arra célzott, hogy Tituszt azzal az indokkal küldte el a Kék Ikercsillag bolygójára, (megszabadítani Atlantát a gonoszságtól), merthogy hatalma a Földön túli világra nem terjed ki.

"Na persze, az neki nem érdekes, hogy én bukásra állok matekból, mert ugye az neki semmi; őt csak azok a lányok érdeklik, akik valami látványos dolgot találnak ki, mint például az a kelekótya Viktória, aki ugye bele akart ugrani a Dunába; bár az is lehet, hogy esze ágában sem volt ugrani, csak megjátszotta a nagy életunalmat; aztán könnyen lehet, hogy nekem nagyobb okom lenne vízbe ölni magam, de persze én nem játszom el a nagyjelenetet, így aztán az a tündérkisasszony rám se hederít. Hát tisztelem az eszit, nem sok lehet neki belőle."