11. Viktória és az anyósjelölt

 

Mikor magukra maradtak, Viktória felhívta Feriéket; Feri mamája jelentkezett.

- Feri? Már elment dolgozni.

- Dolgozni? Dehát hova? Ilyen gyorsan szerzett állást magának?

- Miféle állásszerzés? Ugyan semmi közöd hozzá Viktória, miután olyan csúnyán viselkedtél Ferivel szemben, de te is éppen olyan jól tudod, hogy visszavették a régi munkahelyére.

- Visszavették???

- Csak azt ne mondd, hogy nem tudsz róla.

- Hát persze, igen... De Ella néni kérem, hogy tetszik azt érteni, hogy csúnyán viselkedtem Ferivel?

- Hát talán nem szakítottál vele?

Viktória nagy lélegzetet vett, de azután halkan csak ennyit mondott.

- De igen, szakítottam vele - és letette a kagylót.

Miközben Viktória telefonált, Mónika és Hilda megbeszélték, hogy elmennek egy kis városnézésre, meg képeslapot is vásárolnak. Hívták persze Viktóriát is, aki erőt véve szomorúságán, velük tartott.

Alig léptek ki a szállodából, rikkancs szaladt el mellettük; szokás szerint óriási szenzációról adott tudósítást.

- A tegnapi géprablás egyik tettese rejtélyes körülmények között eltűnt.

A lányok megvették az újságot, és nagy érdeklődéssel, még ott az utcán kinyitották.

- Hangosan olvassátok - kérte Mónika, aki elég gyengén beszélt franciául.

"Mint azt már megírtuk, a tegnapi géprablás négy tettesét, (négy férfit) letartóztatták, s csak a rabszállító kocsiban derült ki, hogy tévedés történt, az egyik közülük nő, mégpedig egy idős asszony. A tévedésre akkor jöttek rá, amikor a terroristaellenes osztag parancsnoka az őrizetbevételt követően, már a rabszállító kocsiban, megkérdezte a géprablók vezetőjének tartott személytől, hogy beszél-e franciául, amire az elkezdett sopánkodni, hogy ő csak véletlenül keveredett a géprablók közé, mivel azt hitte, hogy a rabszállító kocsi az a busz, ami a repülőgéptől a kijárathoz szállítja az utasokat.

Ez a történet elég hihetetlenül hangzott, de az anyóka az útlevelével igazolta, hogy nyolcvan éves, ami már önmagában is kizárja annak lehetőségét, hogy mégis ő lett volna a géprablók egyike. Az útlevelet persze ellenőrizték, de az minden kétséget kizáróan valódinak bizonyult.

Az eset rendkívül rejtélyes, hiszen a terroristaellenes osztag tagjai mind azt állítják, hogy ők kétségkívül négy erőteljes férfit vettek át; így végül is a létszám megvolt, azonban a reszketőkezű anyóka, aki az izgalomtól szinte önkívületi állapotba került, valóban nem lehetett géprabló. Ezekután az anyókát szabadon bocsátották."

- Kérdeztek tőle valamit, és erre visszaváltozott Fáni néninek - kiáltotta Viktória, és a lányok buzgón helyeseltek.