14. Viktória hű marad nevéhez

 

A pálya ügyeletes orvosa néhány perc múlva megérkezett; vele jött két, hordágyat cipelő ápoló is, és elvitték Mónikát az öltözőbe. Viktória velük tartott.

- Tüdőgyulladás - állapította meg az orvos a vizsgálat után, - azonnal kórházba kell szállítani, majd intézkedem. - Intett az egyik ápolónak, aki elment telefonálni.

A játékvezető szintén elkísérte őket és most megjegyezte.

- Ezekszerint nem tudják folytatni a mérkőzést. Jelentem a versenybíróságnak.

Elment, majd kisvártatva visszatért.

- Nagyon sajnálom, ha nem folytatják, az ellenfelüket fogják győztesnek elismerni.

Mónika felnyögött.

- Az nem lehet, az első szettet megnyertük.

- Az igaz, kisasszony, de két nyert szett kell a győzelemhez.

- Akkor folytatom - mondta Mónika és fel akart kelni.

Az orvos visszanyomta.

- Ne mozogjon, kérem.

Viktória határozott.

- Nincs más hátra, egyedül kell befejeznem. Kérem, - fordult a játékvezetőhöz - lehetséges az, hogy egyedül, Mónika nélkül fejezzem be a játékot?

Eközben a versenybíróság tagjai is bejöttek az öltözőbe, hallották a kérdést, rövid tanácskozás után úgy döntöttek, hogy Viktória egyedül is folytathatja a játékot.

Viktória pedig egymaga is megnyerte a második szettet, mégpedig nem is akárhogyan, hanem káprázatos játékkal, hat-nullára.

Az utolsó - a győzelmet jelentő ütés után - az olasz lányok a hálóhoz szaladtak, hogy elsőként gratuláljanak Viktóriának, aki kezét nyújtotta feléjük, azok azonban a háló felett áthajolva, magukhoz ölelték és jobbról-balról megpuszilták őt, majd átemelték a hálón, a vállukra ültették és úgy vitték Viktóriát a ¨magaslesen¨ ülő játékvezetőhöz.

A közönséget - amely egyébként is Viktória ünneplésére készült - a sportszerű viselkedés ilyen elragadó megnyilvánulása végkép fellelkesítette; helyükről felugorva, vastapssal köszöntötték, majd ütemesen kiabálták: Viktória, Mónika. Így ez a nap a diadal napja lett a magyar lányok számára.

De egyúttal a gyász napja is. Mert alig lett vége az eredményhirdetésnek és a díjak átadásának, világgá röppent a tragikus hír: a magyar futballválogatottat Lyonból Párizsba szállító repülőgép leszálláskor nekiütődött a betonnak, az orrára állt, összetört és kigyulladt, hárman meghaltak, (köztük a csapat egyik vezetője) négyen súlyos, kilencen könnyebb sérülést szenvedtek (köztük Kázmér is, a csapat legjobbja, különben Hilda vőlegénye.)

Bizony, nem volt jókedve Viktóriának; pedig az aranyérmen kívül ötszázezer frankot vehetett át és fergetegesen ünnepelték őt; de nem várta meg az ünneplés végét, még a tévéinterjú alól is ki akart bújni, csakhát ezt nem lehetett; Celestine éppen akkor fogta el őt, amikor meg akart lépni.

- Hát itt vagy, drágám, kicsit eltévedtél, az interjúszoba éppen ellenkező irányban van, erre parancsolj édes Viktóriám - pergett a nyelve - gyere csak, gyere, ne foszd meg honfitársaidat ettől az interjútól.

Celestine arra is hivatkozhatott volna, hogy az interjú szándékos elmulasztása esetleg a díj visszatartását is maga után vonhatja, de ő óvakodott ilyesmit mondani, tudta jól, mivel lehet Viktóriát inkább meggyőzni. Így az interjú meglett, utána azonban Viktória sietett Mónikához a kórházba.