22. Viktória a labdarúgó döntőben

 

A franciák gyászoltak: a döntőbejutásért Arábia csapatával mérkőztek, és kikaptak, mégpedig nem is csak éppenhogy, hanem öt-egy gólkülönbséggel, az arab csapat káprázatosan játszott.

A döntő előtti napon Kázmér megjelent a pályán, ami élénk csodálkozást és örömöt váltott ki, ami csak fokozódott, amikor bejelentette, hogy játszani akar a döntőn.

- Dehát még lábadozol, nem?

- Dehogy, teljesen jól vagyok.

Kázmér résztvett az edzésen, nagyon jól mozgott, nem lehetett kihagyni, hallgatólagosan mindenki elismerte, hogy ő a magyar csapat legjobbja.

Viktória nem örült ennek a fordulatnak, de hogy miért, arra nem talált magyarázatot. Hiszen a fiú Hilda vőlegénye, Hilda pedig a barátnője, nem bosszankodnia, inkább örülnie kellene; és mégis, Viktória a gyomrában érezte a szorongást, valahányszor arra gondolt, hogy másnap együtt kell játszania Kázmérral.

A mérkőzés előtt az öltözőben Viktória így szólt.

- Karcsi bácsi, én középcsatárt szeretnék játszani.

- Erről szó sem lehet kislányom, nem tudnék az emberek szemébe nézni, ha te megsérülnél.

Ez a mérkőzés is úgy indult, mint az előző kettő, az arab csapat támadott, a kapura lőtt labdát Viktória elfogta, kidobta a mezőnybe, az ellenfél játékosai hamarosan ismét megszerezték és kezdődött minden elölről.

A harmincadik percben azonban történt valami. Kázmér senkitől sem zavartatva terelgette a labdát a magyar kapu előterében, Viktória arra gondolt, hogy no, mindjárt előreadja a csatároknak, amikor Kázmér hirtelen a magyar kapu felé rúgta a labdát. Erre Viktória nem számított, a labda akadálytalanul bejutott a hálóba.

Öngól!

Viktória nem értett semmit. Miért adta haza Kázmér a labdát? Hiszen az ellenfél legközelebbi játékosa is legalább tíz méterre volt tőle; és ha már hazaadta, miért nem Viktória kezébe rúgta, vagy legalábbis miért nem jelezte a hazaadási szándékát?

Amikor félidőben az öltözőbe vonultak, Kázmér nekitámadt Viktóriának.

- Mi a fenének kérted, hogy adjam haza a labdát, mi?

Viktória megdermedt. Mit beszél ez? Még, hogy ő kérte a hazaadást?

Karcsi bácsi rögtön közéjük állt.

- Nem veszekszünk, meg vagyok értve?

- De Karcsi bácsi, hiszen nekem eszem ágában sem volt, hogy hazaadást kérjek.

- De igenis kérted, ne hazudtolj meg, te taknyos.

Ez a "ne hazudtolj meg" meg a "te taknyos" világosságot gyújtott Viktória fejében; ilyesmiket csak vénasszonyok szoktak mondani. Szinte vidáman kérdezte meg Kázmértól.

- Hol hagytad a seprőnyelet?

- Te átkozott, ráhibáztál a kérdésre - szitkozódott Kázmér és ott mindenki szeme láttára változott vissza Fáni nénivé - de ne félj, találkozunk mi még, de azt nem fogod megköszönni.

Ezután telefonáltak a kórházba.

- Hogy van Kázmér? Mikor jöhet ki?

- Néhány nap múlva bizonyosan.

Viktória már akkor máson törte a fejét.

- Karcsi bácsi, akkor én most mégiscsak beállok a középcsatár helyére.

- Kitűnő ötlet, csak egy baja van: megvalósíthatatlan!

- Megvalósíthatatlan, de miért?

- Mert kapusként kezdtél, és ha most helyetted másik kapust állítok be, akkor valójában lecseréltelek téged, a lecserélt játékost pedig nem lehet újból beállítani, érted, kislányom? Különben pedig, ha a fiúk nem tudnak legalább egy gólt rúgni, akkor nem is érdemlik meg, hogy világbajnokok legyenek.

Így Viktória a második félidőben is kapusmezben futott ki a pályára, a fiúk pedig tényleg megemberelték magukat és a második félidő elején betaláltak az ellenfél kapujába.

Nagy ünneplés kezdődött volna a nézőtéren, mert, hogy egyik szavamat a másikba ne öltsem, a nézők többsége a magyar csapatnak szurkolt; ám az ünneplés rögtön félbe is szakadt, mert a játékvezető les címén nem adta meg a gólt. Ezt a döntést a lelátón dermedt csend fogadta, de csak azért, hogy azután annál hatalmasabb tiltakozás törjön ki; nyilvánvaló volt, hogy a gólt nem előzte meg lesállás. Viktória, mint csapatkapitány, szintén tiltakozott a játékvezetőnél, de eredménytelenül.

A mérkőzés folytatódott; nemsokára az egyik arab játékos lesről indulva tört Viktória kapuja felé, aki látta, hogy a játékvezető a szájához emeli a sípját; megnyugodott abban, hogy a támadást le fogja fújni; ám ekkor a csatár a hálóba továbbította a labdát, a síp pedig néma maradt.

Pokoli hangzavar támadt az újabb játékvezetői műhiba miatt. Viktória megint tiltakozott, de előre sejtette, hogy hiába; és úgy is lett.

Így Arábia csapata egy szándékos öngól és egy lesgól révén már kettő-nullára vezetett; és ismét ők támadtak.

A mérkőzésből már csak negyedóra volt ekkor hátra.

Az ellenfél támadása kapuralövéssel fejeződött be, az azonban mellément.

Viktória visszahozta a labdát a pályára és leállította kapukirúgáshoz, utána pedig elfordította a tündérgyűrűt, nekifutott a labdának, megcélozta az ellenfél kapuját és kirúgta a labdát, amely egyegész-egytized másodperc múlva az arab csapat kapujában kötött ki. A kapus nem mozdult a lövésre, különben is kinn állt a tizenhatos vonalon, később elmondta, hogy a labdát egyáltalán nem is látta.

A közönség egy másodpercnyi elképedt csend után hatalmas üdvrivalgásba tört ki, amely szinte szűnni sem akart, sőt fokozódott, amikor középkezdés után az arab csapat igen ügyes támadása végén a középcsatár a magyar kaputól két méterre hatalmas lövést eresztett meg, amit Viktória - miközben mindenki gólt kiáltott - egy káprázatos vetődéssel kivédett. Ezt követően Viktória kidobta a labdát, utánafutott, végigvezette a pályán, kicselezett minden rátámadó védőjátékost, beleértve a kapust is, majd a hálóba gurította a labdát.

Kettő-kettő. A stadion közönsége tombolt.

- Hajrá Viktória - zengett a csatakiáltás; és Viktória ismét remekelt, mert amikor megszerezte a labdát, ismét végigvezette a pályán, de ezúttal egészen az alapvonalig futott, majd onnan visszaadta Lacinak, a középcsatárnak, akinek már csak a hálóba kellett azt továbbítania; és ezzel lett három-kettő a végeredmény a magyar csapat javára.