12. Viktória teniszezik

 

Viktória és Mónika első ellenfele egy francia páros volt, akiknek nem sok esélyük volt jó helyezésre, ám - tekintve Viktória gyakorlatlanságát - még így is biztos győztesnek látszottak. Az első szettet meg is nyerték, ám az ezután következő két szett már Mónikáéké volt, akik így bejutottak a második fordulóba, ahol német kislányokkal kellett játszaniuk, s akik akár az első helyezésre is számíthattak; Mónika bánatosan mondta Viktóriának.

- Ez lesz a búcsúmérkőzésünk.

Mónika szomorúsága főleg abból származott, hogy az egyesek mezőnyében az első fordulóban a verseny esélyesét kapta ellenfelül, ki is kapott tőle, és ha most a párosban is kiesik, utazhat haza.

Azonban nem estek ki; és a hírközlő szervek lelkendezve dicsérték Viktória játékát, kiemelték védhetetlen adogatásait és azt, hogy mellette elütni nem lehetett, az utolérhetetlen labdákat is utolérte; viszont az ő labdáit nem lehetett visszaadni; mindezzel a kétségbeesésbe kergette ellenfeleit, akik a végére teljesen össze is omlottak.

Még néhány mérkőzés, s egyszerre csak azon vették észre magukat, hogy a döntőben vannak; és ez nem egyedül Viktórián múlt, nem, mert Mónika maga is - fellelkesedve párjának fantasztikus játékán - kiemelkedő teljesítményt nyújtott, így a döntő esélyese egyszeriben a magyar páros lett.

Ezen a napon kifizették Viktóriának a hatvanezer frank részvételi díjat, azazhogy az ő nevében átutalták a pénzt Ildikónak.

Közben Hildának repülnie kellett, de jelezte, hogy a döntőre ismét Párizsban lesz.

A leányok pedig a döntő előtti estét azzal töltötték, hogy a focivilág-bajnokság lyoni csoportjának befejező mérkőzését nézték a tévén.

Mónika rajongott a labdarúgásért, amikor tehette, megnézte a világbajnokság mérkőzéseit, Viktória meg korábban még bele is kóstolt a fociba, az iskolai leánycsapatban játszott néhányszor.

Ebben csoportban szerepelt, azaz, ahogy azt Mónika kifejezte "szerepelt le" a magyar válogatott.

- Három mérkőzésből két döntetlen, és egy vereség, ennek én a betege vagyok - sopánkodott Mónika - holnap utazhatnak haza a legények.

Valóban, a magyar focicsapat az előző mérkőzések során kikapott a belgáktól, (igaz, csak egy-nullára), míg a skótokkal és a lettekkel egyaránt gólnélküli döntetlent ért el.

- Ilyen kevés gól egyik csoportban sem esett.

Tényleg, a belgák a letteket csak kettő-nullára győzték le, a skót-lett meccsen nem esett gól; a kérdés már csak az volt, mi lesz az aznapi belga-skót mérkőzésen.

Az lett, hogy a belgák két gólt rúgtak, és egyet sem kaptak.

Késő este volt már, mire vége lett a mérkőzésnek, Mónika ásított egyet.

- Na, ennek is vége.

- Te - szólalt meg Viktória - van egy jó hírem.

- Igen, és mi?

- A magyar válogatott továbbjutott!

- Most ugratsz? Két ponttal és negatív gólkülönbséggel?

- Igen, azzal. Gyere, nézd meg a tabellát.

Mónika hitetlenkedve szemlélte a Viktória által hevenyészve összeállított eredménytáblázatot, de arca lassanként felderült; mert a sors szeszélye folytán még ilyen gyenge teljesítménnyel is másodikok tudtak lenni a belga csapat mögött, hiszen a másik két csapat gólkülönbsége még az övéknél is rosszabb volt, s így valóban bejutottak a nyolcaddöntőbe. Ami már Párizsban lesz.