10. Viktória újabb barátnőre tesz szert

 

Amikor az orly-i repülőtéren leszálltak a betonra, már várta őket a hamarjában mozgósított terroristaellenes csoport; meg is rohanták volna a gépet, Charles azonban nem engedte őket a fedélzetre.

Viktória és Charles kísérte a repülőgéphez vontatott lépcsőre a géprablókat. A terroristaellenes osztag fegyveresei átvették a géprablókat; vezetőjük Charleshez fordult.

- Hogyan sikerült lefegyverezni őket?

- Kérdezzék meg Viktóriát.

Kétkedő mosoly fogadta a választ.

- Ezt a kislányt???

A parancsnok enyhén dühbejött.

- Márpedig ő fegyverezte le őket. Nézze csak meg kérem, hogy félnek tőle ezek az emberek.

Valóban, a géprablók szorongva néztek Viktóriára, és azon igyekeztek, hogy minél távolabb kerüljenek tőle. Azért Nándi bácsi búcsúzóul még odasziszegte Viktóriának.

- Még találkozunk, de akkor jaj neked!

Még javában tartott az éjszaka, ez azonban nem tartotta vissza a televízió-, rádió-, és hírlap-tudósítókat, akik őrjöngve próbáltak Viktória közelébe kerülni. Hát hogyne: egy törékeny kislány, aki elbánik négy felfegyverzett géprablóval: kell ennél nagyobb szenzáció?

Amikor végre a riporterek eltávoztak, a repülőtér igazgatójának szobájában folytatódott Viktória ünneplése. Megjelent a párizsi magyar nagykövet, meg a francia kormány szóvivője, meg egyéb hivatalos személyiségek, és végül ott volt még valaki, aki utasként vett részt a repülőgépkalandban.

Amikor elhangzottak a hivatalos ünneplő beszédek, ez a valaki odafordult Viktóriához.

- Kedves Viktória, ha megengedi, hogy így szólítsam, hadd mutatkozzam be: Christine Lenoir vagyok, az Excelsior szállodalánc alelnöke; szabad ideutazásának célja felől érdeklődnöm?

- Turistaúton vagyok, asszonyom.

- Ó nem, semmi asszonyom, Christine a nevem.

- Igen, Christine.

- Nem veszi tolakodásnak Viktória, ha megkérdezem, melyik szállodában foglaltatott szobát? - hangzott a következő kérdés.

- Az igazat megvallva, sehol sem.

- Nahát, ez nagyszerű: akkor megtiszteltetésnek venném, kedves Viktória, ha vendégül láthatnám egyik szállodánkban; a Hotel de Paris megfelelne?

Viktória a megnevezett szállodáról csak annyit tudott, hogy az Párizs egyik legelőkelőbb (és ennek folytán persze egyik legdrágább) szállodája; és hamarjában nem tudta kitalálni, milyen szavakkal utasítsa vissza az ajánlatot, hiszen pénztelensége miatt el nem fogadhatja. Percnyi habozás után az egyenes beszéd mellett döntött.

- Nagyon kedves magától, Christine, de az a szálloda nekem túl drága.

- Hát csak ez a baj? - nevetett Christine - a szálloda természetesen díjmentesen látja vendégül, kedves Viktória.

- Dehát ezt nem fogadhatom el.

- Nagyon kérem, ne utasítson vissza. Lássa, ezzel nem én teszek szívességet magának, hanem maga nekem; hiszen óriási reklám a szállodának, hogy a nap hősét vendégei közt tudhatja.

Viktória rápillantott Mónikára, majd Hildára is; Christine kitalálta a gondolatát.

- A meghívás természetesen a barátnőire is vonatkozik, a kiszemelt lakosztály éppen háromszemélyes.