1. Viktória földre kerül

 

Egyszer volt, holnemvolt, volt egyszer egy nagy-kislány, akit Viktóriának hívtak és mesénk kezdetén éppen egy kertben sétálgatott, és nagyon-nagyon boldognak érezte magát. Napsugaras késő tavaszi délelőtt volt, Viktória sikeres érettségi vizsgát tudhatott maga mögött, méghozzá igen jót, minden reménye meglehetett arra, hogy felveszik az egyetemre.

A kerthez ház is tartozott, s amíg Viktória a kertben járkált, anyu benn a házban éppen arra készült, hogy elkészítse az ünnepi ebédet, mert, hogy szavamat ne felejtsem, Viktóriának ez a nap éppen a tizennyolcadik születésnapja volt. Viktória előzőleg felajánlotta, hogy segít az ebéd elkészítésében, de anyu kizavarta a konyhából azzal, hogy meglepetés lesz.

Apu is benn volt a házban, éppen Viktória születésnapi ajándékának befejezésén dolgozott.

Az ünnepi ebéden természetesen a vőlegénye, Feri is meg fog majd jelenni; Ferinek még néhány hét van hátra a katonaidejéből, akkor leszerel és összeházasodnak.

Viktória kinézett az utcára; kinn a járdán egy anyóka vánszorgott, de valahogy úgy, mint aki rögtön összeesik. Viktória a kapuhoz szaladt, kinyitotta és kilépett az utcára. Közben nevet is talált az anyókának: ő lesz a Fáni néni, döntötte el villámgyorsan; mert Viktóriának kicsi kora óta az volt a szokása, hogy nemcsak a babáinak, hanem mindennek és mindenkinek nevet adott: mindegyik játékszerének, ismeretlen embereknek, kutyáknak és macskáknak, de még a házaknak is.

- Nénike - lépett Fáni néni elé Viktória - nincs szüksége segítségre? Hozzak talán egy pohár vizet? - Mert látta, hogy Fáni néni kimerültségtől szürke arca verejtékben úszik.

Az anyóka ránézett Viktóriára.

- Nem, kedveském, most már nincs szükségem semmire.

Ezt a választ Viktória kissé furcsának találta, de belenyugodott, mert Fáni néni - csodálatosképpen - mintha tényleg jobban lett volna, alakja kiegyenesedett, arcáról mintha eltűnt volna a fáradtság kifejezése és határozottabb léptekkel folytatta útját.

Viktória addig nézte Fáni nénit, amíg az a sarkon befordulva, el nem tűnt szeme elől; akkor visszatért a kertbe, a kaput bezárta maga mögött. Közben egyre csak Fáni néni meglepő átalakulásán töprengett. Persze semmire sem jutott, így végül is nem foglalkozott tovább a dologgal, inkább lehajolt, hogy megszagoljon egy éppen nyíló vörös rózsát.

És abban a szempillantásban...

A ház felől hallatszó dörej felkapta a levegőbe és elhajította. Ott hevert a rózsák között és nem tudta, mi történt vele.

Látta, hogy a ház felemelkedik a magasba, majd összeomlik; hogy a magasból törmelék hullik alá; hogy egy darabka éppen mellette vágódik a puha virágágyásba.

A házból lángnyelvek csaptak fel; Viktória felugrott, és a házhoz rohant.

- Anyu, apu - sikoltotta kétségbeesetten.

A szomszédok is előszaladtak, a kerítésnél azonban kénytelenek voltak megállni, a zárt kapun bejönni nem tudtak, csak a jobboldali szomszéd mászott át a kerítésen és rohant Viktóriához.

- Gyere innen, Viktória, nem mehetsz be a lángok közé.

A házba valóban nem lehetett behatolni, lángolt akkor már az egész; bentről senki sem kiáltott segítségért, a tűz ropogásán kívül más hang nem hallatszott.

A baloldali szomszéd felkapta a telefonkagylót és telefonált a tűzoltóknak, a mentőknek, a rendőrségnek.

Amire a tűzoltók megérkeztek, a tűz már félig-meddig kialudt. A tűzoltók behatoltak a házba és előhozták Viktória szüleinek megszenesedett holttestét. Mindkettőre a konyhában találtak rá.

A rendőrök csaknem egyszerre érkeztek a mentőkkel; ez utóbbiak tevékenysége arra korlátozódott, hogy a kétségbeesetten zokogó Viktóriának nyugtató injekciót adjanak, a szülein segíteni már nem lehetett.

A tűzszakértő hamarosan megállapította, hogy gázrobbanás történt; és erősen csóválta a fejét.

- Nem értem, az egész konyha tele lehetett már a szivárgó gázzal, hogy-hogy az asszony nem vette észre?

- Viktória, mi van itt? - kérdezte egy kétségbeesett hang.

Feri érkezett meg, Viktória fuldokló sírással vetette magát a nyakába.