4. Viktória világgá megy

 

Viktória hamarosan autóbuszmegállóhoz érkezett, jött az autóbusz is, felszállt, jegye nem volt, gondolataiba mélyedt, eszébe sem jutott, hogy jegy is kellene. A következő megállónál ellenőr szállt fel az autóbuszra; Viktória csak arra ocsúdott fel, hogy a jegyét kérik.

Viktória felajánlotta a nála levő összes pénzt, de az persze nem volt elegendő, ezért azután az ellenőr leszállította a buszról és leigazoltatta. Szerencsére a személyi igazolványa megvolt, így legalább a rendőrségi igazoltatást elkerülte.

Ezután gyalogosan mendegélt tovább. Jó soká bolyongott már, amikor egy köztér akadt az útjába; ott leült egy padra, a szatyrát maga mellé tette.

Gondolatai ismét a tragédia órájára szálltak vissza. Látta édesanyját a konyhában, amint felkészül az ő kedvenc ételeinek elkészítéséhez. A gáz szivárog, de anyu azt nem észleli; és ez volt az, amit Viktória sehogy sem értett; anyu ugyan évekkel azelőtt agyműtéten esett át, melynek során kivették a szaglóidegét, de akkor is észre kellett volna vennie a gázt, hiszen az kaparja a torkot és égeti a tüdőt; anyu pedig mindig olyan óvatos volt. Hát hogy történhetett meg mégis, ami megtörtént?

Viktória szemét ismét ellepték a könnyek. Felállt a padról, szatyorját ottfelejtette; egy perc múlva ugyan eszébe jutott a szatyor, de csak megvonta a vállát, nem ment vissza érte, ment tovább, maga sem tudta, hová és miért.

Azután a Lánchídhoz érkezett. A híd közepén megállt, lenézett a Dunára. A víz csendesen folydogált, a híd és a partok fényei pislákolva verődtek vissza róla.

"Vajjon lesz-e bátorságom megtenni?"

Viktória a jövőbe nézett; régebben mindig látta magát, mint egyetemi diáklányt; mint Feri feleségét; mint két gyermek anyját; most azonban semmit sem látott.

Elgondolta, hogy mindig mennyire vágyott arra, hogy felnőtt legyen, nagykorú, és a saját életét élhesse; pedighát nem volt rossz dolga gyermekként: szülei nagyon szerették, ő is a szüleit; és mégis, a felnőtt élet új örömet, az önállóság örömét ígérte Viktóriának; no, ha erre vágyott, hát megkapta.

Viktóriát elemi erejű elkeseredés kerítette hatalmába, amelybe egész teste belereszketett: hát ilyen az élet, ilyenek az emberek? Akkor neki ez nem kell, nem, legyen vége mindennek.